A faházak tükrözik az életmódot. Hangulatosak, harmonikusak és sok szempontból nemcsak esztétikailag növelik a mindennapi élet minőségét. Napjainkban a faházak népszerűsége egyre növekszik, köszönhetően annak az összetéveszthetetlen előnynek, amelyet a fa nemcsak a pénztárca, hanem az egészség és a természet számára is biztosít. Miért célszerű egy faházat előnyben részesíteni a klasszikus falazattal szemben?

Természetbarát megoldás

Számos ágazatban korunk nagy trendje az ökológiai megoldások alkalmazása. Az építőiparban ezt a tendenciát támasztja alá a faházak építése, amelyek több ökológiai előnnyel rendelkeznek, mint sokan gondolnák. Például az építőanyagok gyártásában a fa alkatrészek gyártása akár 10-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint a beton vagy az acél. A faházak másik ökológiai előnye az összes fakomponens maximális felhasználása, így a faházak építése szinte hulladék nélkül lehetséges. A fa hulladékmentes anyag – 52%-át építkezési célokra, 36%-át egyéb termékek előállítására, 12%-át pedig energiatermelésre használják fel.

A faházak hozzájárulnak az üvegházhatás csökkentéséhez

Az építőipar az egyik olyan ágazat, amely nagymértékben negatívan járul hozzá a légszennyezéshez. Becslések szerint Európában ez az iparág a szén-dioxid 40%-át állítja elő, és ez évről évre csak növekszik. Ezeknek a számoknak az oka a fenttartható anyagok, például a beton vagy az acél még mindig népszerű használata. Az iparág negatív hatásainak kiküszöbölése érdekében egyre többen részesítik előnyben a fát, mint környezetbarát alternatívát. Egyedülálló képessége van a CO2 elnyelésére még a fa kivágása után is. Ha körülbelül 20 köbméter fát használnak egy faház építéséhez, elkerülhető akár 16 tonna szén-dioxid képződése is.

 

A ház típusa is befolyásolhatja az egészséget.

Környezetvédelmi szempontból is érdemes összehasonlítani a tégla- és faházak élettartamát. A téglaházak jelentős negatív hatást gyakorolnak az emberi egészségre, mivel az építőanyagok kétszer akkora szénlábnyomot hagynak a környezetben, mint a faház építéséhez használt anyagok. Másrészt a faépületek lehetővé teszik a beltéri levegő minőségének javítását, miközben a páratartalom szabályozásával kellemes mikroklímát teremtenek. A fából készült falak természetesen lélegeznek, lehetővé téve a vízgőz szabad mozgását a levegőből a falszerkezetbe és vissza. Ennek köszönhetően csökkenthető a relatív páratartalom, így akár 30-35% -kal is megakadályozható az elemek, spórák és gombák képződése.

Az építőanyag gazdasági előnye

A házépítés költséges és időigényes. Ha gazdaságos megoldást keres, a fa kézenfekvő megoldás. Megújuló forrásokból származik, szinte bárhol elérhető a világon, és egyes típusai rendkívül költséghatékonyak. A betonnal ellentétben nincs kitéve az időjárási viszonyok hatásainak – ellenáll a hidegnek és a víznek, a beépítés után nem kell szárítani vagy hőkezelni. Ez jelentősen csökkenti az építési időt és a költségeket. Például egy körülbelül 100 m2 alapterületű faház legfeljebb két-három hónapon belül felépül, és készen áll a lakhatásra.

A faház hosszú távon is megéri

A házépítés egy dolog, a megélhetési költségek pedig egy másik. A faházak az építőanyag fizikai tulajdonságainak köszönhetően hosszú távon is gazdaságos épületek. A fa az üreges szerkezetének köszönhetően, kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a fűtés költségeit évente 50%-kal, a légkondicionálás költségeit pedig akár 60%-kal csökkentsék. A fa belső tér sokkal gyorsabban felmelegszik, és akár 14 órán át is fenntartja a hőmérsékletet. A fa rugalmassága és hajlékonysága különösen a lehetséges felújítás során örömteli tulajdonság, hiszen a téglaházakkal ellentétben nem kell lebontani és gyakorlatilag megváltoztatni a ház teljes arculatát.

A faházak barátságos megoldást jelentenek a pénztárcájának és a környezetnek is. A felépítésük szinte hulladékmentes, energiatakarékosak és megfelelő gondossággal akár több generációt is kiszolgálhatnak. A fa előnyben részesítése a betonnal vagy téglával szemben az egészséges és hangulatos, kellemes mikroklímával rendelkező otthon garanciája.

Érdeklődik a szolgáltatásaink iránt?

Lépjen kapcsolatba velünk telefonon 0948 788 384 vagy írjon nekünk!