Egyedi és sokoldalú anyagot keres építkezéséhez? Nem csak az esztétikus megjelenés, a szilárdság, a szigetelő tulajdonságok és a könnyű feldolgozhatóság az oka annak, hogy a fa egyre népszerűbb (nemcsak) építőanyag. Mire képes ez a kivételes, természetes anyag? Olvassa el a cikkben!

A fa sokoldalú anyag

Számos oka van a fa építőiparban való használatának. Az egyik kétségtelenül a szilárdság-tömeg arány. Az acélhoz vagy betonhoz képest a fa akár 14-szer erősebb, ezért ideális gerendák vagy tetőszerkezetek gyártásához. Bár a fa igazán szilárd és megbízható anyag, meglehetősen könnyen alakítható. Különféle formában és méretben tudjuk használni, amelyek megfelelnek az egyedi építési követelményeknek.

A ház építéséhez használt fa időt és pénzt takarít meg.

A házépítés költséges és időigényes lépés. Gazdasági és ökológiai szempontból a fa a legjobb megoldás, mert megújuló forrásokból származik. Ennek köszönhetően az ára (betonhoz vagy acélhoz képest) lényegesen alacsonyabb. Ezenkívül a faépületek sokkal gyorsabban valósulnak meg. A fa ugyanis ellenáll az időjárásnak – hideg- és vízálló, és nem kell szárítani vagy hőkezelni a telepítés után.

Többfunkciós szigetelő

Kémiai tulajdonságainak köszönhetően a fa ellenáll a magas hőmérsékletnek. Az acéllal ellentétben nem olvad meg magas hőmérsékleten, hanem megszárad, amitől még erősebb. Tökéletesen szigeteli a nedvességet, elnyeli a hangot és megbízhatóan szigeteli az elektromos áramot is. Hasonló elven működik, mint a belső szigetelés – akár 14 órás eltéréssel képes megtartani a hideget és a meleget.

Valóban környezetbarát a fa használata?

Köztudott, hogy a fák kivágása rossz hatással van a környezetre. Ha azonban szakmai tudás alapján történik, akkor a fák több napsütést és növekedési teret kapnak. Ráadásul a fa megújuló természeti erőforrás.

A fejlett technológiának köszönhetően a faipar nulla hulladékot termel. A fa minden részét felhasználják – egy részét bútorokká vagy építőanyagokká dolgozzák fel, és a fennmaradó “hulladékból” energiát termelhetünk. A fa égetése, ellentétben az olajjal vagy a földgázzal, szinte semmilyen szennyező anyagot nem bocsát a levegőbe. A faházak ökológiai előnye abban is rejlik, hogy a fa egyedülálló CO2-elnyelő képessége a fa kivágása után is megmarad.Ily módon a faházak hozzájárulnak az ún. üvegházhatás problémájának csökkentéséhez.

A belső térben használt fa csökkenti a stresszt

A faszerkezetek egyesítik az esztétikát, a szilárdságot, a hővédelmet és a környezeti előnyöket. A fa igazi szépsége azonban abban rejlik, hogy minden emberi érzékszervre hatással van. Sajátos illatú és felületű, meleget idéz fel, a fajták széles választéka gyönyörködteti a szemet. A fa bármilyen színűre festhető, vagy lakkal kezelhető, megőrizve eredeti szerkezetét és puhaságát.

A belső térben használt faanyag az emberi érzékelésre is hatással van. A fa mennyezet, a falak vagy ablakok otthonosságot és nyugodt légkört idéznek elő, segítve a stressz csökkentését és az elme megnyugtatását. A természetes melegség és kényelem érzése, amelyet a fa kelt az emberekben, a vérnyomás, a szorongás és a pulzusszám csökkenését eredményezi. A fa jelenléte a helyiségben a nedvesség elnyelésével javítja a levegő minőségét is.

Az építőanyag kiválasztása előfeltétele otthona hosszú távú stabilitásának és tartósságának. Ezért, ha fát fontolgat, ne habozzon! Hosszú élettartamú, többfunkciós anyag, amely az ember lelkiállapotára is pozitív hatással van. A fa azonban sokkal több lehetőséget kínál. Szeretne többet megtudni? Ne habozzon, lépjen kapcsolatba velünk!

Érdeklődik a szolgáltatásaink iránt?

Lépjen kapcsolatba velünk telefonon 0948 788 384 vagy írjon nekünk!